La històrica caiguda de La1 a Catalunya

El director del departament d'informatius, Julio Somoano, ha estat un dels blancs de les crítiques.

El director del departament d’informatius, Julio Somoano, ha estat un dels blancs de les crítiques.

Històrica davallada d’audiència de La1 a Catalunya. Sense anar més lluny, dilluns passat la televisió pública estatal va veure’s superada, primerament, per La Sexta però també, per Cuatro, fet que la va situar a molta distància de les principals opcions televisives. La1 només va poder registrar a casa nostra un pobre 5,7% de “share”, per darrere de la cadena de Planeta -7,7%-, i de la de Mediaset -5,9%-. Aquesta dada indica un fet que s’ha anat reproduint des de fa, aproximadament, un any, coincidint amb l’arribada del Partit Popular als òrgans de RTVE. En aquest període, la televisió pública ha perdut a Catalunya més de 4 punts de “share” de mitjana, aconseguint actualment registres de només una xifra. Les raons que expliquen aquesta històrica pèrdua d’audiència són vàries; En primer lloc, i com hem avançat, els canvis a la cúpula dels departaments informatius que ha promogut el Partit Popular, han minvat la credibilitat informativa de la cadena. El departament, dirigit per Julio Somoano, no gaudeix de la confiança dels espectadors i ha perdut el lideratge en favor de les cadenes privades. Un dels exemples és el famós cas de la cobertura que van fer els informatius de La1 de la manifestació del passat 11 de setembre a Barcelona. També podem posar l’exemple de fa unes setmanes; Amb l’agenda informativa monopolitzada pel cas “Bárcenas”, La1 va perdre el lideratge a favor d’Antena3. I també podríem analitzar el tractament informatiu d’un reportatge d'”Informe Semanal” on s’informava del presumpte cas de finançament irregular del Partit Popular. Actualment doncs, sembla que la cadena del grup Planeta gaudeix, en major mesura, de la credibilitat dels espectadors, tot i que, aprofitant últims dies de la Setmana Santa, l’ens públic ha tornat a recuperar discretament el liderat. Una de les altres raons d’aquesta caiguda històrica la podríem trobar en els acomiadaments de diferents periodistes de la casa que gaudien del recolzament del públic i de la comunitat periodística, com són, entre d’altres, Ana Pastor i Pepa Bueno. Tot plegat, ha provocat que la pública perdi el lideratge com a informatiu estatal de referència i el director de RTVE, Leopoldo González-Echenique també es converteixi en la diana de totes les crítiques. Una altra explicació de tot plegat és la pèrdua de formats que fins ara funcionaven d’allò més bé. Aquest és el cas d'”Amar en tiempos revueltos” -ara a mans d’Antena3-, o “La hora de José Mota” -actualment a Telecinco-, a causa de la retallada de més de 204 milions que ha fet RTVE aquesta temporada. A causa d’aquests elements, La1 ha perdut més de 4 punts d’audiència mitjana en poc més d’un any i mig a casa nostra i fins i tot, alguns dies, s’ha vist superada per La Sexta i Cuatro. Sembla doncs, que a Catalunya, La1 ja no agrada.

COMPARATIVA D’AUDIÈNCIES:

  • Febrer: 7,5%
  • Març: 7,4%
  • MARÇ 2012: 9,9%
Etiquetat , , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: