Sheldon Cooper està de moda. Les sèries de tv més “frikis”

The Big Bang Theory, la sèrie que ha posat de moda el fenomen geek.

The Big Bang Theory, la sèrie que ha posat de moda el fenomen geek.

L’any 1932, el director de cinema nord-americà Ted Browmning va dirigir la pel·lícula “Freaks”, aquí traduïda com “La parada dels monstres”. Més de setmana anys després, el títol d’aquell film ha esdevingut un fenòmen social tot i que el terme ha evolucionat notablement. Inicialment, el neologisme “friqui” s’emprava per a referir-se a les persones amb alguna anomalia física i sovint, exposades de manera cruel als circs o fires ambulants. Actualment però, es refereix a una cosa ben diferent. Per adonar-nos de l’abast de tot plegat, és interessant tenir en compte la inclusió d’aquest mot al diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola. Tot i que l’Institut d’Estudis Catalans encara no l’inclou al seu diccionari, des de l’any passat, el diccionari de la institució espanyola sí que té en compte aquest mot, que fins ara, tenia certes connotacions negatives. El diccionari de la RAE inclou tres accepcions per al mot, la més interessant, considera a la persona “friqui” com una persona que practica desmesurada i obsesivament una afició”.
Darrerament hem pogut veure una exaltació de la definició de “friqui” mitjançant alguns continguts audiovisuals. Des de mitjan els anys 70 i finals dels 80, sagues com les d’”Star Trek” o de “La Guerra de les Galàxies” han aconseguit riuades de seguidors i de seguidores

"The It crowd" és l'exponent britànic de sèrie "friqui".

“The It crowd” és l’exponent britànic de sèrie “friqui”.

orgullosos de ser considerats “friquis”. Aquella primerenca legió és avui la creadora d’algunes de les sèries més vistes de l’actualitat. Els protagonistes més coneguts del panorama televisiu internacional són personatges que podem considerar sense embuts com a “friquis”. Els exemples més coneguts poden ser les multipremiades “The Big Bang Theory” o “Community”, però abans d’elles, també podem trobar alguns exemples menys coneguts; Una de les sèries canòniques del gènere l’hem pogut veure a casa nostra gràcies a TVC: “The IT Crowd”. Aquesta sèrie britànica està protagonitzada en Roy i en Moss, dos autèntics exemples del què vol dir ser un “friqui” o “geek” (el neologisme que s’empra per definir un “friqui” de la tecnologia”). Abans però, també hi va haver un precedent: “Flight of the Conchords”, una ficció d’HBO protagonitzada per dos nova zelandesos afincats a Nova York. En clau musical, aquests dos cantants expliquen, en clau musical, les seves experiències a la ciutat dels gratacels. Cadascuna d’aquests sèries ens representen personatges for a del que entenem com “normal” . Són antiherois, la majoria d’ells, manifestacions canòniques del què significa ser un “friqui”. I vet aquí, trobem la metàfora de tot plegat: aquests personatges antiherois s’han convertit en figures de culte; en models imitats. El “friqui” ja no és vist com una persona extravagant que exalta la seva raresa i s’ha convertit en un model a seguir. Sheldon Cooper està de moda. La televisió no enganya.

Etiquetat , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: